Time-out: teamontwikkeling en samenwerking

Sportteams laden zich in de rust op in hun kleedkamer. Alles mag gezegd worden, eerlijk en duidelijk. Want in de topsport kan niemand zich verschuilen. Maar daarna ga je weer als één team naar buiten! Onze top hockeycoaches Joost van Geel en Marieke Dijkstra nemen jullie team mee de kleedkamer in en laten zien wat er voor nodig is om wereldkampioen te worden.

Als één team weer naar buiten

Ieder team heeft af en toe een rustpauze nodig. Bij de Time-out nemen we jullie team mee in de metafoor van de kleedkamer. Bij wie moet er een tandje bij? Wie komt niet voldoende tot z’n recht? Hoe kunnen we elkaar beter bereiken? Is onze speelstijl nog de juiste? Moeten we de doelen bijstellen? Alles mag gezegd worden, maar daarna weer samen de werkvloer op!

Teamontwikkeling bij de Time-out onderscheidt zich doordat het direct en tegelijk ontspannen is. Binnen een sfeer van vertrouwen blijft niks onbesproken. Joost van Geel en Marieke Dijkstra zijn gewend om teamprocessen te begeleiden waarbij de druk groot is en eigen belangen en collectief door elkaar lopen.

Door te denken als topsporters halen jullie nóg meer uit jullie team. Dus: aan de slag! Een feedbacksessie in de kleedmaker, de perfecte teamopstelling maken op het veld, inspirerende ambities vaststellen in de bestuurskamer en natuurlijk een nabeschouwing aan de bar.

Ontwikkelthema’s

De inhoudelijke invulling hangt af van jullie ontwikkelbehoefte. We bepalen vooraf samen de thema’s en die verbinden we aan de metafoor van het sportteam. Denk bijvoorbeeld aan de volgende invalshoeken:

  • Talenten en diversiteit. Met 11 Messi’s word je geen kampioen. Aanvallers zijn doelgericht, middenvelders verbinden en verdedigers houden het overzicht. Staat bij jullie iedereen op de juiste plaats? Zijn alle posities bezet?
  • Ambities. De droom om kampioen te worden inspireert en motiveert. Wat is de droom van jullie team? Hoe haalbaar is die? Is iedereen bereid er vol voor te gaan?
  • Feedback geven. Je voorzet is te hard of je omschakeling is te traag: in de sport krijg je feedback op wat je doet, niet op wie je bent. Soms snoeihard, maar niet op de persoon. Spreken jullie elkaar genoeg aan op elkaars handelen?
  • Van ploeg naar team. Een ploeg spelers maakt nog geen team. Het team met de beste synergie wint de wedstrijd. Wat zijn de bindende factoren die van jullie ploeg een team maken?
  • Focus. Een sportteam kan zich niet permitteren in de waan van de dag op te gaan. Iedere week wacht een nieuwe tegenstander. Zijn jullie bezig met de juiste zaken? Welke energievreters mogen wel wat minder aandacht krijgen?
  • Aanvoerders. Geen team kan zonder aanvoerder. Aanvoerders leiden het team door moeilijke situaties en houden de energie erin. Wie zijn jullie aanvoerders?
  • Speelregels. Spelregels liggen vaak vast, maar speelregels maak je met elkaar. Wie doet wat? Wat willen we uitstralen? Hoe helpen we elkaar uit de brand? Goede speelregels scheppen vertrouwen binnen het team.

Trainers

Onze top hockeytrainers Joost van Geel en Marieke Dijkstra weten wat er voor nodig is om een team wereldkampioen te maken. Maar ieder team vraagt weer om een andere aanpak. Bij de Time-out reflecteren ze op wat ze in jullie team zien gebeuren. Ze brengen de juiste werkvormen, filmpjes en anekdotes in om jullie team verder te helpen.

Doelgroep

De Time-out is er voor alle teams die een betekenisvolle dag willen beleven met elkaar. Dat kan variëren van een operationeel team waarbij de samenwerking niet lekker loopt tot een managementteam dat de strategische agenda wil aanscherpen. Het programma wordt volledig aangepast op de ontwikkelvraag.

Interesse in een training, offerte of vrijblijvende kennismaking?