Fluitend de baas: duidelijk leiderschap

Eredivisiescheidsrechter Dennis Higler floot in mei 2017 de kampioenswedstrijd van Feyenoord in een zinderende Kuip. Scheidsrechtster Maxi Sellering stond op het WK Basketbal tussen mannelijke vedettes van een kop groter. Een uitdagende training over lastige beslissingen, assertiviteit en gezag.

De grens tussen autoriteit en autoritair

Gezag is een spel van ruimte geven en ruimte nemen. Loslaten en meebewegen wanneer het kan, optreden en bijsturen wanneer het moet. We laten ons inspireren door topscheidsrechters Dennis Higler en Maxi Sellering. Zij kiezen voortdurend of ze optreden of niet, zonder de luxe van bedenktijd. Spelers ruiken onderhandelingsruimte, dus ze moeten 100% duidelijk zijn, ook als ze zelf twijfelen. En ze zijn weliswaar de autoriteit, maar ze willen niet autoritair worden. Met een duidelijke uitleg bereiken ze meer dan met straffen uitdelen. Ze laten de spelers het spel maken en drukken zo min mogelijk hun stempel op de wedstrijd.

Je oefent met de toolkit van de scheidsrechter: woordkeuze, toon, houding, positie en timing. Instrumenten die je altijd bij je hebt en die je veel meer kan gebruiken dan je tot op heden vermoedde. En er is maar één manier om te ontdekken welke stijl bij jou past: zelf doen! We gaan dus actief aan de slag en voorzien de deelnemers van persoonlijke feedback op hun optreden.

Doelgroep

Fluitend de baas is oorspronkelijk ontwikkeld voor leidinggevenden. Maar ook in horizontale werkrelaties is de toolkit van de scheidsrechter enorm waardevol. Iedereen is gebaat bij de kunst van duidelijk zijn: opkomen voor jouw standpunt zonder onnodig mensen voor het hoofd te stoten. Dat maakt de training ook interessant voor niet-leidinggevenden en teams:

  • leidinggevenden en projectleiders
  • medewerkers die willen investeren in zelfvertrouwen, assertiviteit of conflictvaardigheden
  • teams die hun onderlinge interactie willen versterken (en een waardevolle teamdag willen beleven)

Trainingsthema‘s

Goed observeren, besluiten durven nemen, zelfvertrouwen uitstralen en heldere uitleg geven. Essentiële eigenschappen voor scheidsrechters én voor leidinggevenden en medewerkers die zich assertiever willen opstellen. Bij deze training leer je om jouw autoriteit op de juiste momenten effectief in te zetten:

  • besluitvaardig optreden richting collega’s / medewerkers
  • sterk overkomen tijdens presentaties en vergaderingen
  • zelfvertrouwen ervaren bij een lastige boodschap
  • soepel en gezagvol omgaan met weerstand en confrontaties
  • inzetten van houding, toon, humor, oogcontact, handgebaren en woordkeuze

Trainers

Dennis Higler en Maxi Sellering geven met videofragmenten en verhalen een unieke inkijk in de belevingswereld van scheidsrechters in de topsport. Je ontdekt tal van parallellen met jouw dagelijkse werk. Vervolgens nemen ze je mee het veld op. Want alleen door te doen ontdek je welke aanpak het beste bij jou past. Je wordt uitgedaagd om op te treden en je toolkit uit te proberen. Dennis of Maxi zijn er de hele training bij en geven tips en feedback.

Dennis:

“Ik daag je uit om de werkvloer in te ruilen voor een grasmat. Want op gebied van persoonlijk leiderschap kun je enorm veel leren van scheidsrechters. Met anekdotes en aansprekend filmmateriaal uit het Nederlandse en internationale voetbal verkennen we de geheimen en de valkuilen van autoriteit. Daarna gaan we het veld op om te oefenen. Durf jij snelle beslissingen te nemen? Ook als je niet zeker bent van je zaak? En wat doe je als de spelers in opstand komen?”

Interesse in een training, offerte of vrijblijvende kennismaking?